S2P tilbyr utdanning med juridisk akkreditert sertifisering tilpasset de faktisk arbeids og ansvarsoppgavene som gjelder for lek- rekreasjons og sports arealer, og det ustyret som står der.
Nytt Rammeverk for kompetansekrav for lekeplassinspektører og driftstekinikkere i 2023.
Hvilken kompetanse på hvilke standarder kreves for å kalle seg Lekeplassinspektør?
Hva betyr disse kravene for Lekeplassinspektør og for eiere av utstyr på lekeplasser, rekreasjons og sports områder:
Nye kompetansekrav til lekeplassinspektører kom allerede i 2018 i Europa ved TR 17207 som beskriver «Rammeverk for kompetansekrav til lekeplassinspektører». Forenklet sagt ble den til en International standard; ISO 24665 i 2023 der en valgte å inkludere kompetansekrav også for FDV / Driftsteknikere «.. og vedlikeholds og driftsteknikere». Se lenkene og les innholdsfortegnelse i den første, og særlig “Introduction” i den siste ift kontrollutførelse.
Som en ledende leverandør i proffmarkedet er det svært viktig at en holder seg oppdatert på denne typen endringer og oppdateringer ift regelverk og utøvelse av det en tilbyr. Oppdragsgivere er sjelden oppdatert, og stoler i all hovedsak på leverandørene. Da vi over tid ikke fikk respons på noen endring hos den sertifisøren vi hadde benyttet i nesten 20 år, så vi oss nødt til å se om det fantes alternativer der vi kunne få juridisk gyldig akkreditert sertifisering iht de nye kravene.
S2P kurs og personell sertifisering er eneste akkrediterte ordning som finnes iht disse kravene.
Begge standardene beskriver krav til kunnskapsnivå og hva undervisning og sertifisering skal inneholde for å kunne sertifiseres som lekeplassinspektør /FDV-Driftsteknikker. Bl.a. 8 produktstandarder inkludert lekeplass standarden, 3 tekniske veilednings standarder, samt å utføre risikovurdering.
Ift tidligere sertifisering som kun gjaldt 1 standard EN-1176 og uten risikovurdering, så er det en ganske formidabel endring omfangs messig å ta tak i. Opplæringen til S2P går da også over 7 dager i stede for 2, har 3 eksamener i stede for 1 pluss innleveringskrav til rapport om en vil bli Inspektør. Heldigvis hadde vi allerede mange års erfaring med de andre utstyrs standardene fordi vi har sett det nødvendig å kunne disse etter hvert som de ble publisert og gyldige - og å kontrollere etter disse for at kontrollen skal være riktig utført.
Gjennom søk og undersøkelser falt valget på Safe to Play (S2P) som er den eneste sertifiseringen vi kjenner som tilfredsstiller kravene i rammeverkene, og samtidig har akkreditert sertifisering som er gyldig i hele Europa og har på slutten av 2024 over 550 sertifiserte i 11 land.
Eier og gründer av S2P har jobbet som sikkerhets ekspert hos en stor produsent i mange år som sikkerhetsansvarlig. Han har sittet, og sitter i de fleste standard komiteene sertifiseringen omhandler. Bl.a. er han en av noen få ekspert medlemmer i tolkingskomiteen TR 16396 som svarer på spørsmål til hvordan en skal forstå ulike sider ved EN-1176 Lekeplass standarden.
Hva er riktig dokumentert kompetanse som Inspektør eller FDV-Driftsteknikker?
Det er flere kurs tilbydere i Norge, både med og uten sertifisering. De som ikke oppfyller kravene i de ovennevnte standardene må nesten oppfattes å ikke oppfylle de krav som er satt for europeisk og internasjonalt personell som skal utøve kontroll, tilsyn, drift og vedlikehold på ute aktivitetsanlegg - og da også kunne kalle seg Lekeplassinspektør eller lekeplass Driftsteknikker. Så langt vi kjenner til er det kun S2P sine kurs og sertifisering som oppfyller kravene og som gir juridisk gyldig akkreditert sertifisering.
Hvorfor er dette viktig?
Fordi standardene gjelder i alle land som deltar i, og forplikter seg gjennom standardiserings-arbeidet i Europa (se pkt 1).
Et arbeide der også Norge er et forpliktende medlem. Uten å etterleve en internasjonal gjeldende kravspesifikasjon til de oppgaver en som ansatt eller innleid utfører, vil i prinsipp bety at en tar på seg, eller tilbyr å utføre en tjeneste eller oppgaver, uten å kunne dokumentere at en har tilstrekkelig kunnskap til det en tilbyr eller blir satt til å utføre. Som å be noen om å kjøre bil uten å ha sertifikat. En dokumentering av tilstrekkelig kunnskap er ofte kun mulig gjennom en sertifisering - og i fler og fler sammenhenger også påkrevet og nødvendig for å påta seg arbeide og oppdrag. Bl.a. beskriver §5-2 i Internkontrollforskriften at; “2. sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskaper og ferdigheter i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, herunder informasjon om endringer” - hva med de som utfører ulike tilsyn ute på lekeplasser?
De nye rammeverkene stiller krav til, og beskriver følgende hoved forhold;
1. Anbefalt hoved metode for kontroll skal være kompetent (sertifisert) risikovurdering.
Ikke kun påvisning av avvik med A, B, C og D gradering som har vært vanlig i Norge i mange år.
S2P har utviklet og fått sertifisert en egen risikovurderingsmetode basert på EU’s RAPEX-direktiv. Og; et direktiv er et langt sterkere krav dokument enn en standard.
2. Krav til sertifisert kompetanse på 6 produkt- og 3 tekniske standarder i tillegg til lekeplass standarden. Lekeplasser inneholder ofte andre typer aktivitets og sportsutstyr som eiere har et naturlig og samtidig behov for kontroll av ift at de er trygge og sikre for bruk. En lekplassinspektør må derfor også være sertifisert til å kontrollere disse iht deres produktstandarder, på samme måte som for lekeplassutstyr. Rammeverket stiller derfor krav til at sertifiserte lekeplassinspektører på lik linje skal kunne dokumentere krav for andre typer utstyr eiere kan ønske å tilby, enten de står alene eller sammen med lekeplassutstyr.
I tillegg til Lekeplassutstyr EN 1176 stilles det derfor krav til sertifisering i følgende produktstandarder for lekeplassinspektører;
Skateparker EN 14974
Ballbinger EN 15312 (inkludert bl.a. basket og bordtennis)
Parkour utstyr EN 16899
Utendørs treningsutstyr EN 16630 og
Klatrevegger / Buldrevegger EN 12572 (2 deler)
Flyttbare og faste målbur EN16579
I tillegg stilles det krav til sertifisering på følgende 3 tekniske standarder;
Lekeplasser og rekreasjons utstyr - råd og metoder for plassering og separasjon TR 16879
Tilpassing til universell bruk - tilgjengelighet for alle barn TR 16467
Svar på forespørsler om tolking av EN1176 TR 16396.
——————————
Årsak til at Lekeplasskontrollen har gått over til S2P sertifisering.
Dette har du antagelig sett og forstått om du har lest det over. Den norsk ordning viste ikke endringsevne til å tilpasse seg de nye kravene som kom for inspektører allerede i 2018. Det er åpenbart at vi som proff leverandør må sørge for at vi er på linje med resten av Europa og verden forøvrig. Når kravene blir bedre kjent, vil bransjen få berettigede krav fra oppdragsgivere til å inneha riktig sertifisering etter disse kravene om de skal benytte våre tjenester.
Norsk ordning ga kun sertifisering på en standard; EN 1176 uten risikovurdering.
Dvs kun påvisning av at et avvik fra krav finnes i et utstyr. Dette har vært det rådende i Norge gjennom sertifiserings ordningen fra Norsk Sertifisering as i snart 20 år. Slik også fra oss inntil vi ble klar over utviklingen og hvordan kontroll faktisk har blitt utført i de aller fleste land og hos produsenter. Rammekrav- standardene sier entydig at påvisning av avvik uten risikovurdering er en svært restriktiv metode. En metode som ikke er forenlig med beskrivelse og intensjonene i Lekeplass standarden EN-1176 om nødvendig risikotaking for barn i lek, og at utfallet fra slik enkel avvikspåvisning vil kunne komme i konflikt med dette. Standardene beskriver at det er vid praksis for å utføre inspeksjoner med risikovurdering i Europa og i verden for øvrig. Anbefalt hoved metode for kontroll skal være kompetent (sertifisert) risikovurdering. Det betyr og at risikoer som oppdages, som ikke nødvendigvis er beskrevet i regelverk og krav, også skal, og kan påvises. For å fortsette å være seriøs og profesjonell så vi ikke noe annet valg enn å måtte endre sertifiseringen vår.
Ved å benytte S2P sertifisert personell vil oppdragsgiver kunne få sertifisert risikovurdering av alle avvik som påvises i tråd med rammeverkene. Dvs en juridisk akkreditert risiko vurdering.
For dere som alt har en avtale med oss, og ønsker risikovurdering, så kan dere ta kontakt for vilkår og endring av rapport.
Kan sertifisering iht rammeverket, som S2P-sertifisering, benyttes for «tradisjonell Norsk kontroll» med kun påvisning av avvik og kun konsekvensgradering slik det er blitt utført i Norge hittil?
Noen lurer på om vi kan fortsette med samme type kontroll som tidligere med S2P sertifisering. Ja, selvfølgelig kan vi det. Det er en langt mindre krevende kontrollform. Samtidig har inspektørene også sertifisering for alle “de andre” produktstandardene listet over. Dette sikrer riktig og lik kvalitet for kontrollen av alle produkter – ikke bare for lekeapparater, eller at standarden for lekeapparater benyttes på andre produkter den ikke skal benyttes på. Det blir helt opp til deg som Inspect* sertifisert og kunden hva de ønsker.
Hvordan sørge for at kontroller utføres etter de nye kravene?
En kan selvfølgelig velge å beskrive en særlig sertifisering, men en bør som med alt annet i anbud og konkurranser ha med «eller tilsvarende». Det enkleste er å beskrive at en ber om sertifisert personell iht de to rammeverkene til inspektørkompetanse TR 17207 og ISO 24665. Videre å ha med en opplisting av hvilke produktstandarder og veiledere som skal benyttes. De tre sistnevnte tekniske standardene bør derfor inkluderes i listen. En slik opplisting bidrar til tydelighet og sørger for at en får kompetente tilbydere. Dersom en ønsker at alle avvik skal risikovurderes bør dette presiseres og risikometodikken må være en del av sertifiseringen, og skal kunne beskrives.
Om ønsker kun en enkel påvisning av de avvik som er tilstede med worst case konsekvensgradering, slik det har vært tradisjon for i Norge hittil, så bør det spesifiseres.
Tilbake til forrige side - HER.