KONTAKT OSS

post@lekeplasskontrollen.no
Telefon: 3595 5161
Mobil: 9017 8241

Om bransjen

HVEM gjør HVA og HVORFOR  …eller omvendt
 

Bransje er betegnelse på en inndeling av næringslivet etter sektor. Aktørene innenfor en bransje er både selgere og kjøpere av produktene innen for den gjeldende bransjen. Mange bransjer har egne bransjeorganisasjoner for aktørene.
I bransjen «Sikkerhet i barn og unge’s leke og aktivitetsmiljø» kommer en del lover og forskrifter til anvendelse, bl.a. de som er knyttet opp mot produkter og forbrukertjenester og som regulerer ansvar, plikter og rettigheter.
Videre beskriver de krav til leke og aktivitetsplasser, lekeplassutstyr, og andre former for aktivitetstilbud i produkter. Eksempelvis skate, treningsutstyr, ballbinger, basket, bordtennis, buldrevegger målbur, og annet som er laget for allmenhetens egeninitierte bruk. Dvs som står åpent tilgjengelig. Dette gjelder de fleste leke og aktivitetsarenaer som barnehager, skoler, treningsparker, skateområder osv. Unntaket er i all hovedsak private hager og der det tas betalt for å komme inn. Lover og forskrifter ligger som en overordnet «rettesnor» for de ulike aktørenes plikter og rettigheter, ansvar og oppgaver i forhold til de ulike rollene de har, eller til de tjenester de tilbyr. Produktstandardene beskriver detaljkravene til de produktene de er laget for. De lagess i all hovedsak av bransjefolk som jobber i EU i arbeidsgrupper og mot lands speilkomiteer.
 

Bukken som passer havresekken….

Enhver bransje utfordres ved at noen aktører kan ha sammenblandede roller, skjulte agendaer osv. Denne bransjen er ikke noe unntak, men har kommet veldig langt de senere årene. Men det finnes fortsatt utsyrsleverandører som tilbyr lekeplasskontroll og kontroller, og som i tillegg ikke er sertifiserte under akkrediterte ordninger (Nasjonalt godkjente sertfiseringer som gjelder i hele Europa). Det finnes og tilbydere av lekeplasskontroll som viser til lang erfaring og sertifiserting uten å ha dette eller vise til noe som helst.
Så; sjekk referanser, erfaring og ikke minst sertifiseringen tilbyder har, før du inngår en avtale.

Slike forhold skaper først og fremst forvirring for kjøpsleddet, og kan også være vanskelig å oppdage om en ikke gjør sine undersøkelser. Uheldige ringvirkninger kan oppstå på flere plan, eksempelsvis om den samme aktøren som selger lekeplassutstyret også utfører det årlige hoved-ettersynet, eller om den samme aktøren tilbyr tiltaksarbeider (reparere feil og mangler som er påvist) - kanskje etter å ha solgt/levert/montert lekeplassutstyr eller utført et hoved-ettersyn. Da kontrollerer og reparerer de på grunnlag av sitt eget arbeide. Kan en da vite at de ikke har skapt arbeide for seg selv?

Om formålet med det årlige hovedettersynet er å få en rapport som objektivt rapporterer faktiske avvik og øvrige anmerkninger iht regelverket, så er det vesentlig at den som utfører ettersynet ikke har noen annen agenda enn akkurat det. 
ISO-standard 17020 stiller strenge krav til organer som utfører inspeksjoner i forhold til dette. Denne standarden ligger til grunn for våre tjenester. Les mer om vårt formål HER.

Nye krav til inspektører og drifts og vedlikeholdspersonell fom 2018 / 2023.
Standardene SN-CEN/TR 17207:2018 og senere ISO/TS 24665:2023 heter “Rammeverk for kompetanse for lekeplassinspektører og vedlikeholds teknikere” og beskriver utførlige krav til hva inspektører og drift og vedlikeholdspersonell skal kunne. Lekeplasskontrollen sine inspektører er sertifisert av S2P som kurser og sertifiserer iht nevnte TR 17207, og også på driftsteknikker nivå. Den eneste sertifiseringen som tilbyr dette. Les mer HER.
S2P sertifisering er i tråd med begge nevnte standarder og omfatter ikke bare Lekeplassutstyr men og 6 andre produkt standarder; Målbur, Ballbinger, Skate, Parkour, Treningsutstyr og Buldrevegger - samt at sertifiseringen også dekker risikovurdering av alle avvik. I tillegg bygges utdanningen på flere andre tekniske standarder og veiledere.
Sertifisert risikovurdering av påviste avvik vil vi kunne tilbys fom høsten 2024.

Les og “Hvem kan utføre tiltak og lukke avvik som er påvist på lekeplassen?” HER.
Les mer om "Bukken og Havresekken" løsninger ved lekeplasskontroll - FBI i NRK avslører (2010):  Les saken HER  

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap; Statlig forvaltningsorgan underlagt justis- og beredskapsdepartementet. DSB skal ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet, og være en pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andr…

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap; Statlig forvaltningsorgan underlagt justis- og beredskapsdepartementet. DSB skal ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet, og være en pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser.

 

Forskrift om miljørettet helsevern er erstattet av ny forskrift i juli 2024

Den heter nå “Forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger”. Ansvaret for miljørettet helsevern ligger hos kommunen, og Helsedirektoratet har ansvaret for å følge med på utviklingen innenfor feltet.
Les mer HER

Ulykker som fører til personskade er en stor utfordring for folkehelsen.  HER

Frivillige organer og forum:

Bad, Park og Idrett er en frivillig organisasjon for alle aktører som arbeider med sikkerhet i barns lekemiljø, produkter for aktivitet osv. De har i all hovedsak fokus på kun lekeplassutstyr og tilbyr kurs i kun lekeplass standarden EN-1176 på innspektør-nivå og med mulighet for å sertfisere seg med Norsk sertifisering as. NB: Kurs og sertifisering er ikke i tråd med, eller tilsvarer kravene i de nye rammekravene nevnt ovenfor, som du kan lese mer om HER.

Norsk Sertifisering er et akkreditert sertifiseringsorgan som sertifserer personell på EN 1176 til “Lekeplassutstyrsinspektører”. Om det er riktig å benytte en slik betegnelse når utdanning og sertifisering ikke tilfredstiller kravene som kom i 2018 er vel tvilsomt, men mer knyttet til gammel vane og innarbeidet navnt på denne ordningen.

Salgsledd/tilbydere:

·         Lekeplassutstyrsinspektører/firma som tilbyr tjenester for ettersyn og kontroll

·         Lekeplassutstyrsleverandører / fallunderlagsleverandører

·         Landskapsarkitekter (planlegging, nyetablering, endringer osv.)

·         Anleggsgartnere: Montering, vedlikehold og tiltaksutføring


Kjøpsledd:

·         Eiere og driftere av lekeplasser:  kommuner, private barnehager og skoler, borettslag og velforeninger,
          hoteller, campingplasser, andre offentlige lekeplasser/rasteplasser osv.